...Heart Lover.: SAYA vs AKU.

Sunday, January 24, 2010

SAYA vs AKU.




Insiden nie jadi lebih kurang enam tahun yang lalu. masa latihan nasyid di sekolah.

[Perbualan aku dan mama aku ditelefon.]
Aku : Ma, kami mau balik sudah nie. Mama dapat ambil akukah?
Mama : Bah, tunggu ja dulu. Nanti Mama ambil k.
Aku : Ok.

[Dan aku rasa Cikgu R dengar perbualan aku dengan Mama aku.]
Cikgu R : Kenapa kamu biadap dengan emak kamu?
Aku : Hah??? Serius, aku bingung.
Cikgu R : Kenapa kamu guna 'aku' masa berbual dengan emak kamu. Kamu nie tak hormat emak kamu ke?
Aku : Aku betul² rasa nda puas hati lepas Cikgu R cakap macam tu. Tapi aku diamkan ja.

'Saya' itu kata ganti nama diri. Begitu juga dengan 'aku'. Cuma penggunaan perkataan itu mungkin sedikit berbezalah kan?

Serius cakap, aku terasa bila cikgu tu cakap macam tu. Aku hormat bapa mama aku. Digelar biadap tu melampau bah.

Dengan family aku yang rapat, aku memang guna perkataan 'aku'. Di sekolah, dengan cikgu² aku guna 'saya'. Dengan kawan² aku guna 'aku' n kadang² aku guna 'saya'. Aku sesuaikan semua tu dengan keadaan. Tapi biadapkah bila aku guna 'aku'??

Selalunya bila ada kawan² aku yang muda dari aku panggil aku kakak, aku malu. Dan aku tetap membahasakan diri aku 'aku'. Sebab aku segan mau bahasakan diri aku 'kakak'. Kadang² aku rasa macam ada jurang bila aku guna perkataan yang skema tu. Hehehe!

Jadi aku harap, janganlah ada siapa² cakap aku biadap tanpa sebab yang kukuh lepas nie.

Photobucket

8 Respondent(s):

♥ Mimiey Lieyna ♥ said...

x biadap bahh tu ckap 'aku' ..cuma bunyinya pelik siikit..saya pn kdg2 guna 'aku' kdg2 gelar nama sndri kalau bckap ngn mama o papa aku :) x pyah lh terasa sgt ngan ckgu tu, ko x bniat pn mw biadap kn :))

[dG] said...

Mmg nda da niat. Tp ttap jua aku geram dowh~ haha!

rin~eirie de' sEcond said...

sebenarnya nda biadap bah..
kita org sabah kn mmg besa2 ja ber"aku" dgn parents kita..

ermmm...kdg2 org x faham kita...
ada jg yg x guna "aku" tp still biadap dgn parents, apakah??

btw,ak rasa mcm kenal kamu ja..
your mum org kanibongan kan??

my mum also..n skg ni pun family kmi menetap d knbgn jg..

rin~eirie de' sEcond said...

sebenarnya nda biadap bah..
kita org sabah kn mmg besa2 ja ber"aku" dgn parents kita..

ermmm...kdg2 org x faham kita...
ada jg yg x guna "aku" tp still biadap dgn parents, apakah??

btw,ak rasa mcm kenal kamu ja..
your mum org kanibongan kan??

my mum also..n skg ni pun family kmi menetap d knbgn jg..

rin~eirie de' sEcond said...

sebenarnya nda biadap bah..
kita org sabah kn mmg besa2 ja ber"aku" dgn parents kita..

ermmm...kdg2 org x faham kita...
ada jg yg x guna "aku" tp still biadap dgn parents, apakah??

btw,ak rasa mcm kenal kamu ja..
your mum org kanibongan kan??

my mum also..n skg ni pun family kmi menetap d knbgn jg..

[dG] said...

yup, my mum org kanibongan. eh, kau kenal aku?? mau tau nie! hehe

rin~eirie de' sEcond said...

haha...kenal muka ja...
c anik tu pacik ko kan?
dia kazen aku...
so,ko anak buah aku la tu(klu btul la he2)...

grandma ko kazen dgn mama aku..
sebelum ni,kita x pernah btegur,
aku pun jarang ada d kg, dr form 1 skul kat tmpt lain smpai la skg ni..org kg jarang nmpak muka aku..

nway,nice to know u in blogger world =)

[dG] said...

yup, c aniq tu mmg pcik aku.
oh, sory2 aku mmg nda prnh nmpk ko nie.huhu

nice 2 noe u in blogger world 2~ =]