...Heart Lover.: Gua Batu Maloi.

Wednesday, February 27, 2013

Gua Batu Maloi.

Sabtu lepas, aku join trip yang kolej buat walau aku tengah sibuk LI. Maka, bertolaklah aku dari Teluk Intan ke Shah Alam.

Gua Batu Maloi.  Lokasi? Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Dari nama pun boleh agak, gua ni berbatu. Memang batu merata-rata bertempiaran sini sana. Giant rock to be exact.

Extreme? Lutut aku siap bertukar warna jadi merah biru hijau kuning purple, bengkak terhentak batu dalam gua. Haha.

Start.

Sebahagian besar kawasan gua tu berair dan ada sungai kecil. So masuk situ confirm basah sebab memang banyak berendam. Ada sesetengah kawasan berair deras. Sejuk woi.


Rock.

Ada 24 checkpoint. Tapi jurupandu akan bawa ikut kemampuan peserta dan cuaca. Cuma dibawa pergi 15 checkpoint. Tidak puas wei. :'(

Gulpp gulpp gulpp.

Merangkak, menyelit, memanjat dan berendam memang jadi kemestian bila masuk dalam Gua Batu Maloi. Nasib baik aku muat dicelah-celah batu tu. Dah gain banyak sangat lemak semenjak duduk Teluk Intan. Arghhhhhh!

Dan ini adalah antara trip aku yang kurang gambar, sebab kamera aku bukan perenang. Takut dia lemas dalam tu, so aku tidak bawa. Dan aku menyesal tidak bawa! Menyesal! Arghhhhhhhhhhhh lagi sekali!

Di kawasan Gua Batu Maloi tu ada tali air. Bolehlah bermandi-manda bersuka ria. Dan ada kawasan rehat, atau pondok, yang agak besar. Boleh makan-makan dan masak di situ sebab ada meja dan bangku, sinki dan air. Aku agak-agak pondok tu boleh memuatkan 40 orang.

Tali air.

Special thanks to budak-budak yang buat aku happy sepanjang ekspidisi Gua Batu Maloi. Aku happy woi! Happy gila! Aku sayang kau semua! Hahahaha.

Rindu. :')


All.


P/s: Kepingan-kepingan gambar dalam gua diculik dari Zack. Nasib baik dia bawa kamera dalam tu. :D

8 Respondent(s):

Nadila said...

Ekstrem astaga punya siuuuuk. Haha ko tau mama, "siuk2 suda dpt tau c kak dg smpai sana, tiba2 nmpk gmbr dia masuk air". (ko tau juga kan mksudnya)

Dg Ndr Mstkln said...

@Nadila kenapa? Mama risau ka mksud mu? Hehe. Jgn risau, aku pun x brni lama2 dlm air, takut.

Anonymous said...

Ai best nye....nk ikut..haha....kenal ke?...hihi

Dg Ndr Mstkln said...

@Anonymous

ted ke nie? Haha!

Hush said...

yup. memang seronok gila ekspedisi gua batu maloi ni.
saya dah pergi tahun lepas.. :)

http://hush-itsmylife.blogspot.com/2012/09/kembara-gua-batu-maloi.html

Asma Ahmad said...

Bestnya aktiviti outdoor. Hellooo.. :D

tenku butang said...

bestnyee aktiviti..

hai.. salam kenal,
follower no.100 awk.. yeayy!!
done follow sini,
jom follow teman yea..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

Angeline Yong said...

Hello!! Boleh anda email contact nombor jurupandu?? Juga ingin pergi caving^^
angelineyong_siew@hotmail.com
Terima kasih!
Thank you!