...Heart Lover.: Gunung Gap & Gunung Ulu Semangkuk.

Wednesday, May 23, 2012

Gunung Gap & Gunung Ulu Semangkuk.

Dulu blog aku serupa blog makan-makan, sekarang tukar jadi travel blog pula rasa. Haha!

Aku sedang bersuka hati di tanah tumpah darahku.
Best wooo balik rumah. 
Memang syurgaaaaaaa dunia! :')

Mari kita berbalik kepada tujuan asal post kali ini. 
19 Mei, sehari sebelum flight balik Sabah, aku join hiking di Gunung Ulu Semangkuk. 
Hiking kali ini adalah last minute decision yang aku buat sehari sebelum hiking.
Memang cari nahas jugak-lah.
Stamina dah down berapa lama.
Adei.

Katanya semua perlu berkumpul pukul 7.15am.
Tapi biasalah, bila bergerak ramai-ramai, memang susah mau bergerak awal.
Dipendekkan cerita, bertolak-lah kami dari kolej pada pukul 8.15am.

Berhenti makan pukul 9.45am, tapi entah kat mana aku pun tak tau.
Lepas tu, perjalanan diteruskan.

Gambar makanan, tiada. Tapi gambar orang yang makan, ada.
Bang, bagi roti telur 8! 
Akhirnya 11.30am sampai-lah kat area Kuala Kubu Baru. 
Tempat nie dekat dengan Fraser Hill.

Sampai. Buat stretching sikit. Hiking! 

Hiking kali ini diguide oleh Abang Is & dibantu oleh Abang Apit.
Hiking seharian sahaja. Pergi tengahari, balik petang. 
Tapi petang boleh jadi sampai ke malam. 

Atas sebab yang demikian, meh sini aku share a few tips for hiking daypack.
(Bajet macam expert-lah konon. Ptuii!)
  • Bawa torchlight. Well, macam aku cakap tadi, boleh jadi terlanjur hiking sampai ke malam. Lampu handset? Serius, tak boleh harap.
  • Bawa raincoat. Selain berguna semasa hujan, in case of hypothermia, raincoat nie berguna sebagai penebat haba. 
Dalam pukul 12.05pm start hiking
Ambil masa dalam 1 jam 20 minit untuk sampai kat Gunung Gap.
Gunung Gap nie perantaraan sebelum ke Gunung Ulu Semangkuk.
First-timer's macam aku memang slow sikit nak sampai, tapi rasanya experienced hiker boleh sampai dalam masa 50-60 minit.

On the way naik Gunung Gap.

Puncak Gunung Gap. Terduduk aku. Penat.
Dari puncak Gunung Gap, pendakian diteruskan ke Gunung Ulu Semangkuk.
Perjalanan makan masa lebih kurang 1 jam setengah. 

Slippery slope(s).
Sebelum sampai kat peak Gunung Ulu Semangkuk, ada beberapa orang yang diserang penyengat.
Nasib baik bukan penyengat yang power-power

Peak of Mount Ulu Semangkuk. Kaki macam tercabut.
View dari area puncak Ulu Semangkuk.

View kat Gunung Gap & Gunung Ulu Semangkuk nie lebih kepada hutan sahaja. 
Tapi yang best, suhu kat gunung nie sejuk. 
Peluh yang melimpah-ruah pun jadi dingin. 
Best, nyaman!

Turun. Sampai balik kat starting point dalam pukul 7.40pm.
Gelap sudah, nasib baik sampai awal sikit.

Dalam perjalanan balik, sempat singgah makan lagi. 
Nasi Goreng Kampung. Menjana tenaga. Kahkahkah.
Overall, aku happy dapat pergi hiking!
Walaupun keesokan harinya muscle aku memang sakit tahap menggila.
Mau angkat baggage 18kg pun hampir tak mampu.

Oh. Alert!
  • Hiking trails Gunung Gap & Gunung Ulu Semangkuk nie kecil. Susah nak beza dengan hutan.
  • Kat starting point banyak buluh perindu. Hati-hati.
  • Kadang-kadang, ada duri di kawasan trek. Hati-hati jugak.
  • Hiking trails ke puncak Gunung Semangkuk boleh tahan curam. Tapi mungkin rileks-rileks ja bagi experienced hiker.
  • Kat Gunung Gap & Gunung Ulu Semangkuk nie tiada punca bekalan air. So, sila bawa bekalan air yang mencukupi.
  • Kawasan puncak gunung nie boleh menempatkan 5-6 buah khemah.

4 Respondent(s):

Mimieyy said...

Serious! Saya suka baca ko punya blog. Memang ngaaam jadi travel blog. Heeeeee :D Best!

dG said...

@Mimieyy
tQ! :')
belum cukup input lg mau kc jadi travel blog. so, kc jadi blog campur2 ja la. HEHEHE! :D

Mohammad Safwan said...

Starting point kat mane ye?

Dg Ndr Mstkln said...

@Mohammad Safwan starting point kat kaki fraser hill.